Libellés

jeudi 25 mai 2017

** * Som Tum သေဘၤာသီးေထာင္း * **

**** Restaurant Chez Moi **
** Som Tum သေဘၤာသီးေထာင္း * **
** ส้มตำไทย Salade Thaïlande * ** * Hot Thai Green Papaya Salad ** *


(ခ ် က ္ျ ခ င ္း ဘ ိ ုင ္ ႕႕႕ ႕႕ ႕ ႕ ႕ ႕ မရငတ)


ထိုင္းလမ္းေဘးက ေအာ္ရဂ်င္နယ္ Som Tum သေဘၤာသီးေထာင္း                   (ဓါတ္ပံု မရငတ)

ဒီကေန႔ ထိုင္းလို Som Tum  
Isaan Dialect နဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ Tum Som၊ 
ထိုင္း တခ်ိဳ႕နယ္ေတြမွာေတာ့ Tum Bak Hoong။

Som ဆိုတာက Sour
Tum ဆိုတာက To Pound in the Mortor
Som Tum ဆြမ့္သမ္ ကို ဗမာမႈျပဳေတာ့ သေဘၤာသီးေထာင္း  
ျပင္သစ္ေတြ အဂၤလိပ္ေတြကေတာ့ Salade  Thaï ႕႕ ႕႕႕႕ ႕႕ ႕ Thaï Salad။

ေမာင္ရင္ငေတတို႔ ဗမာေတြ ထိုင္းအစားအစာကို တျခားမႀကိဳက္ရင္ ရွိရမယ္၊
ဒီ ခပ္စပ္စပ္ Som Tum ဆြမ့္သမ္ သေဘၤာသီးေထာင္းကိုေတာ့ ႀကိဳက္သူေတြ မ်ားလွပါတယ္၊
မူရင္းကေတာ့ ထိုင္းအစာအမ်ားစု ထံုးစံအတိုင္း ထိုင္းအေရွ႕ေျမာက္ေဒသ အီဆန္နယ္ ျဖစ္ပါတယ္။

ภาคอีสาน Isaan အီဆန္နယ္ဆိုတာကေတာ့ ထိုင္းအေရွ႕ေျမာက္နဲ႔ နယ္နမိတ္ခ်င္း ဆက္စပ္ေနတဲ့ 
လာအိုေျမတို႔ ကေမာၻဒီးယားေျမတို႔လည္း တစိတ္တပိုင္း ပါဝင္ခဲ့တယ္ဆိုပါတယ္၊ Isanapura ဆိုတဲ့
ၿမိ္ဳ႕ေတာ္ေဟာင္းကေတာ့ ဒီကေန႔ ကေမာၻဒီးယား နယ္ေျမထဲမွာ တည္ရွိပါတယ္၊ မူလလက္ေဟာင္း 
ကေတာ့ မြန္ခမာ အင္ပါယာထဲက နယ္ေျမတေျမ ျဖစ္ဖို႔ မ်ားပါတယ္။

အဲသလို ထိုင္းေျမာက္ပိုင္း အစာေတြက ဒီကေန႔ ထိုင္းႏိုင္ငံတဝွမ္း ထင္ေပၚေက်ာ္ၾကားလာတဲ့ ရိုးရာ 
အစားအစာေတြ ျဖစ္လာခဲ့ပါၿပီး ဒီဆြမ့္သမ္ သေဘၤာသီးေထာင္းကေတာ့ နံပတ္ဝမ္းလို႔ ေျပာလို႔ရေနပါၿပီ၊ 
တကယ္လည္း အရသာရွိသလို အစပ္ေလွ်ာ့လိုက္ရင္ေတာ့ လူမ်ိဳးမေရြး ဘာသာမေရြး စားသံုး ႏိုင္တဲ့ အစာ
အျဖစ္ ရပ္တည္ႏိုင္မယ့္ အစားအစာပါ။

ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ဆို ဘာမဆိုအႀကိဳက္ေတြ႔တတ္တဲ့ ေမာင္ရင္ငေတ့အတြက္ကေတာ့ မက္ေမာဘြယ္ရာ
ထိုင္းအစာတမ်ိဳး ျဖစ္တယ္ဆိုရင္လည္း မမွားပါဘူး၊ ထိုင္းကိုေရာက္လို႔ ဘန္ေကာက္ေရာက္လို႔ ဆိုင္ 
တကာမွာ မမွာမျဖစ္ မွာစားျဖစ္ရတဲ့စားစရာ မီႏူးတမ်ိဳးျဖစ္လာသလို ပါရီၿမိဳ႕ေတာ္က အာဆီယံတန္း 
တရုတ္တန္း ေရာက္ခဲ့ပါရင္္လည္း ေကာင္းေကာင္း မေကာင္းေကာင္း မွာစာခ်င္ေနတတ္တဲ့ ထိုင္း 
အစာလို႔သာ ေျပာရပါေတာ့မယ္။


ပါရီၿမိဳ႕က (ခ ် က ္ျ ခ င ္း ဘ ိ ုင ္ ႕႕႕  ႕ ႕ မရငတ) Som Tum သေဘၤာသီးေထာင္း  (ဓါတ္ပံု မရငတ)

ဒါေပမယ့္ ပါရီက အာရွ ဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းတဲ့ ေစ်းႏႈန္းက သာမန္ ေတာ္ရိေလ်ာ္ရိ ဆြမ့္သမ္တပြဲကို
စေကာ့ဝီစကီ တပိုင္းႏႈန္းမွ် ေစ်းေပါက္တာေၾကာင့္ ေမာင္ရင္ငေတကေတာ့ ေတာ္ရံုနဲ႔ သြားမစားျဖစ္ ပါဘူး၊ 

အဲဒါေၾကာင့္ တခါတရံမွာ ခ်ဥ္ခ်င္းတပ္လာခဲ့ရင္ေတာ့ အခုလို ေမာင္ရင္ငေတ ကိုယ္တိုင္လုပ္ စားပါတဲ့ 
(ခ ် က ္ျ ခ င ္း ဘ ိ ုင ္႕႕႕ ႕႕ ႕ ႕ ႕ ႕ မရငတ) ရဲ႕ ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္းပါ ခင္ဗ်ား။

သေဘၤာသီးေထာင္းနည္း နိႆရည္းကိုေတာ့ ေရးမျပေတာ့ပါဘဲ ႕႕ ႕႕ ႕႕ ႕႕

ေမာင္ရင္ငေတ ကိုယ္တိုင္ မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ပါတဲ့ ထိုင္းကမ္းေျခ တေနရာက
အမွန္အကန္ သေဘၤာသီးေထာင္းဆိုင္က အမွန္အကန္ သေဘၤာသီးေထာင္းေနသူ
ထိုင္းမႀကီးရဲ႕တေယာက္ရဲ႕ အမွန္အကန္ သေဘၤာသီး ေထာင္းေနတဲ့ပံု မွတ္တမ္းရယ္၊

အင္တာနက္ အြန္လိုင္းေပၚက အခ်က္အျပဳတ္ ဝါသနာရွင္ ထိုင္းမမ
ေခ်ာေခ်ာလွလွႀကီးေတြရဲ႕ ေထာင္းပံုေထာင္းနည္းေတြကိုသာ ပူးတြဲ တင္ျပလိုက္ရေၾကာင္းပါ။

Som Tum by MaungYin NgaTay

Green Papaya Salad Hot Thai Kitchen

ေက်းဇူးအထူးတင္ရွိစြာျဖင့္ ႕႕  ႕႕႕႕

**** Restaurant Chez Moi **
( က ္ျ ္း ုင ႕႕႕ ႕႕ မရငတ) ၂၄၀၅၂၀၁၇

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

** * ေကအယ္လ္ ကလန္းမွ ကပါသို႔ (တစ္) ** *

ႏွစ္ဆယ္ေက်ာ္အလြမ္း ေကအယ္လ္ ကလန္းမွ ကပါသို႔ (တစ္) ႏွစ္အစိတ္နီးပါးက မႈန္ဝါးဝါးက်န္                                                ...

Google+ Badge

Google+ Followers